Monday, July 9, 2007

Işık Doğudan Yükselir

Güneşi ilk gören insanlar olmalarından mıdır bilmem, başka bir büyüsü var bu insanların. Dünyanın kurtuluşu onlarda saklı sanki. Doğu-doğum-doğal. Doğmak kökünden türeyen bu üç kelimede gizli bütün sır. Dünyayı var eden de onlar, yok olmaktan kurtaracak da. Öylesine bütünleşmişler ki dünyayla, batılı bilim adamlarının verdiği yer küre ismi vız gelir onlara. Topraktır onlar için aslolan, topraktır, sudur, güneştir... Topraktan geldiler, suyla beslendiler, güneşle ısındılar. Var olmak bundan ibaret. Herşeylerini doğa var etti, minnetlerini doğaya sundular ve tekrar doğaya dönecekler.
Bu arada, doğuya büyük bir kaşif edasıyla giden batılı adam, onları inceledi, müziklerini inceledi ve kayda değer bulup bir şeyler götürdü yanında. Var olmanın kaynağı doğuda olsa da dünyaya açılmanın yolu batıdan geçiyordu. Bütün varlığını önüne serdi batılı adamın doğu. Paylaşımcıydı çünkü. Çünkü hiçbir şeyin sahibi değildi aslında. Herşey zaten doğada vardı. O sadece doğanın sesini dile getiriyordu. Bugüne kadar bir kez bile doğasını dinlememiş olan batılı adam için çok değişikti her şey, çok değişik ve çok mistik. İyi para ederdi...

6 comments:

yamicka said...

batılı'yı, batılı'nın doğulu'ya bakışı üzerinden görmek de, çok batılı bir sapma değil mi tezelcim?
aklımda nedense "sandalet içi beyaz çorap" imgesiyle sabitlenmiş batılı kişi'ye bu aralar pek bir acıyorum nedense... küçük, meraklı, bi halttan anlamaz, kendini bilmez o yabancının, aval aval ve hayretle etrafa bakarken ve fotoğraf çekerken, az sonra zehirli bilmemne çiçeğine basacağını bilen ve bunu bıyık altından gülerek ağacın tepesinden izleyen orman yerlisi gibiyim.

İkametsiz said...

Ne güzel bir defterdir ne güzel yazılardır.Uyandırıcı!
Mamafih üç ayda bir yazmayınız, bol bol.Saygılar: )

tezel said...

berk,
teşekkür ederim, lakin bu tembelliği üzerimizden atmak zaman alacak.
kamseanım,
bir taşralı(!) olarak bunu anlamanı beklemiyodum zati:)) beni delirten de zaten adam sandığımız bir batılının bana bunları hissettirmiş olmasıydı. kabul edemediğim bu aymanın içinde asıl vurucu olan yaşattığı hayal kırıklığıydı.

İkametsiz said...

yahu of her seferinde bir umutla giriyorum buraya ama her seferinde bildiğm bir yazı.Selam Oza da da böyle oldu bir süre : ) bekliyoruz bakalım ne zaman geçecek temnbellik

İkametsiz said...

evet ağustos 'a geldik yazmayacak mısınız aylık yazınızı?: )

yamicka said...

yazıcı tatilde...:)
imza: ispiyoncu